Informatie over chiptunen

Wat is Chiptuning?

Uitleg chiptuning

Wat is chiptuning? Chiptunen is een manier om de motor van je auto betere prestaties te laten leveren. Zo kan de motor zuiniger, krachtiger, sneller en soepeler gemaakt worden. Het is dus eigenlijk een manier om je motor te optimaliseren.

Hoe werkt chiptuning
Elke automotor heeft een maximum qua prestaties. In de fabriek worden deze prestaties uitvoerig getest, zodat er geen fouten kunnen ontstaan wanneer de motoren in de auto’s gemonteerd worden en de auto’s verkocht worden. Hiervoor wordt er een zogeheten ‘veiligheidsmarge’ ingesteld voor elke motor. Dit houdt eigenlijk niet meer in, dan dat de prestaties van een motor beperkt worden tot op zo’n niveau, dat er geen problemen ontstaan met de motoren. Dit wordt mede gedaan zodat de motor onder hevige omstandigheden en met slechte vloeistoffen(olie en brandstof) alsnog goed kan functioneren. Vaak is het zo dat deze veiligheidsmarge ver onder de maximale grens ligt van wat de motor daadwerkelijk aankan.

Wat gebeurt er zodra chiptuning wordt toegepast?
De afkorting ECU staat voor Electronic Control Unit. Deze module regelt een aantal belangrijke zaken, zoals de injectie van de brandstof, hoeveel brandstof de motor moet krijgen, wanneer de ontsteking plaatsvindt en wanneer de gassen uitgestoten worden. Dit heeft als functie dat de motor toeren draait, genoeg brandstof krijgt en genoeg stroomtoevoer via de accu krijgt.
Op de ECU-module staan dus grenzen vastgesteld voor elke soort prestatie. Als er chiptuning wordt toegepast worden deze grenzen geoptimaliseerd naar hogere getallen, zodat je een snellere, zuinigere en soepelere motor krijgt. De motor gaat dus over het algemeen aangenamer werken.